Phizi maakt de zorg prettiger voor de patiënt, hoogwaardiger, efficiënter en goedkoper.
Over Phizi
Dezelfde zorg; sneller en vertrouwd, dichtbij en efficiënt
De artsen van Phizi doen kleine chirurgische ingrepen in de huisartsenpraktijk in plaats van in het ziekenhuis.
Hierdoor krijgen patiënten dezelfde kwaliteit zorg en voorkomen we langere wachttijden, duurdere zorg en meerdere ziekenhuisbezoeken.
Phizi is een Wtzi erkende Stichting en heeft geen winstoogmerk. Phizi werkt bij voorkeur samen met alle relevante medisch specialisten en met regionale ziekenhuizen.
Het Phizi concept
Phizi doet kleine specialistisch chirurgische ingrepen in de huisartsenpraktijk met vaste specialisten op vaste dagen in vaste huisartsen-groepspraktijken.
De zorg wordt zo:
· Prettiger – want in de vertrouwde omgeving van de patiënt.
· Kwalitatiever – want medische specialisten en huisartsen werken nauwer samen.
· Efficiënter – het samenspel en leereffect tussen eerste- en tweedelijns artsen gaat sneller en beter.
· Goedkoper – het resulteert in een werkelijke kostendaling van 21% ten opzichte van de tweedelijn.
Bij Phizi geloven wij dat medische zorg anders en beter kan.
Door ingrepen die nu meestal in het ziekenhuis gedaan worden, te verplaatsen naar de huisartsenpraktijk, wordt de zorg sneller, goedkoper, en voor de patiënt en ook de huisarts dichterbij. Phizi wil hiermee aantonen dat de zorg efficiënter en beter kan.
Interne motivatie
Het zaadje voor Phizi wordt geplant in 2014 tijdens de opleiding van oprichter Gijs van Couwelaar tot plastisch chirurg. Tijdens het multidisciplinair overleg in het academisch ziekenhuis dat hij wekelijks bijwoont, valt het hem op dat dit efficiënter zou kunnen. Zijn motivatie om de medische zorg anders te organiseren ontstaat ook tijdens zijn werk in Malawi, waar lokale tropenartsen zij aan zij werken met specialisten van buitenaf. Dat gelijkwaardig samenwerken spreekt Gijs aan - het is een van de basisprincipes van het concept dat hij later ontwikkelt voor Phizi.
Externe aanleiding
Dat de gezondheidszorg op de schop moet om hem betaalbaar en uitvoerbaar te houden, is dan inmiddels een breed gedragen opvatting. Edith Schippers, op dat moment minister van VWS, stelt dat zorg goedkoper moet, en meer naar een andere plek, buiten het ziekenhuis, dichterbij de huisarts of zelfs door de huisarts. Als Gijs en collega’s die hij bij zijn ideeën betrekt, een oratie lezen van Professor Nijsten waarin wordt gewaarschuwd voor huidkanker als epidemie, wordt hun overtuiging verder bestendigd. Zij zien het Phizi concept als bijdrage voor een oplossing voor de logistieke problemen die worden verwacht.
Wat houdt Phizi in?
Het Phizi concept is gebaseerd op het volgende idee: de specialist gaat een nauwe samenwerking aan met de huisarts en verricht op vaste afgesproken dagen in de huisartsenpraktijk eenvoudige chirurgische ingrepen, waarvoor anders naar de 2de lijn verwezen zou worden. De specialist blijft doen waar hij goed in is en houdt de regie over de zorg waar dit gewenst is. Zo wordt de huisarts deels ontlast van het proces tot doorverwijzen, leert hij van de specialist en signaleert hij bijvoorbeeld steeds beter of specialistische hulp noodzakelijk is. De patiënt op zijn beurt wordt zo sneller en in een vertrouwde omgeving behandeld, met behoud van de specialistische kwaliteit, en tegen een lager tarief dan in een ziekenhuis. Nog een bijkomend voordeel: door deze werkwijze neemt de druk op mantelzorgers af, zo is inmiddels gebleken.
In 2015 sluit dermatoloog Martijn Meijs zich bij Phizi aan. Ook hij speelt al langer met de gedachte dat voor bepaalde medische zorg meer efficiëntie te bereiken is, door deze dichter bij de patiënt en huisarts te laten plaatsvinden. Met name de multidisciplinaire- en, waar mogelijk, de specialisme-overstijgende aanpak spreekt hem aan. Steeds meer partijen staan achter Phizi en steunen het initiatief, zoals ZonMw, huisartsen federaties en ex-secretaris-generaal dr. Erik Gerritsen van het Ministerie van VWS (2015 - juni 2021).
In Phizi komt alles samen: andere en betere zorg, verleend door artsen met verschillende specialisaties die naast elkaar werken en van elkaar leren. Daar gelooft Phizi in!
Achtergrond
Phizi is ontstaan uit de ambitie dat de zorg rondom en dichtbij de patiënt (patient-centered) gebracht moet worden waar dat kan (Kamerbrief RVZ advies “medisch specialistische zorg 20/20” minister Schippers VWS 2012). Gecombineerd met de trend van substitutiezorg en de doelstelling om de kosten van de zorg betaalbaar te houden voor de patiënt is het concept ontstaan om de laagcomplexe, hoogfrequente specialistische chirurgische zorg (bv. het verwijderen van atheroomcysten, lipomen, laagcomplexe huidkanker, etc.) te verplaatsen naar de huisartsenpraktijk.
Door deze zorg te verplaatsen van de polikliniek naar de huisartsenpraktijk is Phizi in staat het zorgproces duurzaam te innoveren. Met als gevolg dat de patiënt meer in het middelpunt van de zorg komt te staan, conform Quadruple Aim en de zorg-piramide van minister Schippers.
Het concept is vervolgens uitgebreid cijfermatig en aan de huidige richtlijnen getoetst. Daarna is het besproken met verschillende stakeholders, waardoor een breed draagvlak ontstond.
Ook zou de huidige huidkankerepidemie, zoals Professor Nijsten stelt in zijn oratie in 2012, voor o.a. logistieke problemen kunnen zorgen. Wellicht is het Phizi concept in het geval van laagcomplexe huidkanker hiervoor een (gedeeltelijke) oplossing.
Het Phizi concept is gepresenteerd op het Ministerie van VWS (dd. 12-12-2018 in aanwezigheid van toenmalig secretaris-generaal de heer dr. Erik Gerritsen) waar het enthousiast ontvangen werd en men bevestigde dat het in lijn is met de gewenste innovaties in het zorglandschap en conform de doelstellingen van “de Juiste Zorg Op de Juiste Plek" (streven van Federatie Medisch Specialisten en Ministerie van VWS).
Phizi is opgericht door verschillende dokters gespecialiseerd in de (plastische) chirurgie en dermatologie en een innovatief consultant. Phizi is van mening dat doelmatige innovatie in de zorg tot stand komt wanneer door alle partijen specialisme- en lijn-overstijgend wordt gedacht en gehandeld.
Phizi komt graag in contact met andere specialisten, groepspraktijken en zorgverzekeraars die onze ambitie delen om de zorg voor huidtumoren niet alleen prettiger voor de patiënt te maken, maar ook efficiënter, kwalitatiever en goedkoper. (lees meer over onze lange termijn visie hieronder bij 'Post-pilot')
Medische onderbouwing
Oratie prof. dr. T.E.C. Nijsten 09-11-2012 "Huidkanker: Zorg om de zorg."
https://www.zonmw.nl/fileadmin/zonmw/documenten/Ouderen/PLZ/de-juiste-zorg-op-de-juiste-plek.pdf
Donald M. Berwick, Thomas W.Nolan, John Whittington. " The Triple Aim: Care, Health and Cost." Health Affairs, 27, no.3 (2008): 759-769.
Prof.dr. D. Ruwaard, et al. April 2014. "Triple Aim en de toepassing in de regionale proeftuinen 'populatiemanagement' van VGZ en CZ."
Rapport ‘Medisch-specialistische zorg in 20/20. Dichtbij en ver weg’, Raad voor de Volksgezondheid en Zorg 2011
Kamerbrief RVZ advies "medisch specialistische zorg 20/20" minister E. Schippers (VWS) 2012
Visiedocument de Medisch Specialist 2015
Zorgpiramide minister E. Schippers (VWS)
NPCF
NHG
Linos 2013, " patient reported problems after outpatient procedures."
Saenz, et al. 2011. " analysis of complications in outpatient dermatological program."
Pre-pilot fase
Alvorens te starten met de pilot-fase van zes maanden zijn we begonnen met een intensieve pre-pilot fase van twaalf maanden. Het Phizi concept is toen uitgebreid theoretisch onderzocht en getoetst. Daarnaast hebben we het concept besproken en iteratief verbeterd met: huisartsenpraktijken, professoren, ziekenhuizen, specialisten (w.o. dermatologen), beleidsmakers, zorgverzekeraars, zorgondernemers en diverse adviseurs in de medische wereld (Lexsigma, Aduard bv, Gupta Strategists, Universiteit Maastricht, Jan van Es instituut). Allen hebben positief gereageerd op het concept.
Pilot fase
Alle Phizi specialisten hebben jarenlange ervaring met het verwijderen van huidtumoren in verschillende ziekenhuizen. Maar de vraag van Phizi of het verwijderen van laagcomplexe huidtumoren op een vast spreekuur, met vaste specialisten, in vaste huisartsenpraktijken inderdaad prettiger is voor de patiënt en de huisarts, en daarbij de beoogde kosten besparing oplevert, kan alleen in de praktijk worden beantwoord.
Phizi heeft in Groepspraktijk Huizen, Huisartsenpraktijk Statenkwartier, Huisartsenpraktijk Medisch Centrum Zuid en Huisartsenpraktijk ZuiderEs enthousiaste en professionele partners gevonden om deze vragen te beantwoorden tijdens onze pilot fase.
Gedurende de pilot werden er continu gevalideerde vragenlijsten afgenomen bij alle patiënten (PROMs). Dezelfde vragen werden aan dezelfde patiënten na 3-6 maanden nogmaals telefonisch gesteld (intra observer variability). Vergelijkbare vragenlijsten werden afgenomen bij de huisartsen en praktijkondersteuners. De resultaten van de Phizi pilot waren uiterst bemoedigend:
gecombineerde resultaten (Reported outcome Measurements) Phizi pilot locaties.
Post-pilot fase
Omdat de pilot fase bemoedigende resultaten liet zien, is het onze bedoeling om het Phizi concept gestaag landelijk uit te rollen en verder te testen. Zo hadden we vanaf november 2019 met de Federatie Eerstelijnzorg Almelo en omstreken (FEA) en zorgverzekeraar MENZIS voor 2 jaar een post pilot project waarbij we in meerdere huisartsenpraktijken in het Oosten zorg verleenden waarbij kwaliteit, kosteneffectiviteit en tevredenheid onder de diverse partijen werd gemeten.
Ook zijn we in heel Nederland op zoek naar andere groepspraktijken en medisch specialisten die het leuk vinden om mee te doen. Dit willen wij bij voorkeur doen in samenwerking met lokale ziekenhuizen en medisch specialisten in de regio die net als wij hun blik op de toekomst hebben gericht.
Groepspraktijken: Phizi komt graag in contact met andere groepspraktijken die enthousiast worden van de mogelijkheid om samen met Phizi de zorg voor huidtumoren doelmatig en patient-centered te innoveren. Hierbij gaat het om groepspraktijken met een gezamenlijke populatie van meer dan 7.500 patiënten die een dagdeel in de week een behandelkamer vrij willen maken.
Specialisten: Phizi werkt met alle medisch specialisten die ervaring hebben met de relevante huidtumor zorg in een ziekenhuis en naast hun huidige werkzaamheden een aantal dagdelen willen werken in een huisartspraktijk. Hierbij is het van belang dat de medisch specialist gemotiveerd wordt door de werkwijze van Phizi; je moet willen functioneren naast de huisarts. Daarnaast wil Phizi transparante zorg leveren en deze continue verbeteren op basis van feedback van patiënten, huisartsen en praktijk assistenten middels PROMs en PREMs.
Wanneer u zich als huisarts of specialist aangesproken voelt door het Phizi concept of u bent vanuit een andere optiek geïnteresseerd in het doelmatig specialisme- en lijn-overstijgend innoveren in de zorg neem dan contact op met:
Alejandro Kruger
T: 020 - 24 44 871
E: alejandro.kruger@phizi.nl
Privacyreglement
Phizi wil zich graag houden aan alle verschillende geldende privacy regelingen. Om u te informeren hoe wij willen voldoen aan de bepalingen van de AVG en voor zover van toepassing, de bepalingen van andere wetten zoals de WGBO, heeft Phizi een privacyverklaring opgesteld. Het privacyreglement van Phizi is hier te vinden.